BlackBerry Z10 Review

Noul BlackBerry Z10 BlackBerry Z10 Review

Hardware & Design:

Pentru un utilizator impatimit de Blackberry primul contact cu Z10 este marcant….telefonul este complet diferit de tot ce a scos producatorul Canadian pana in prezent….designul este foarte atent studiat , precum si dimeniunile optime alese. Este destul de subtire pentru a nu incomoda in buzunar, latimea este exact cat e nevoie sa poata permite utilizarea comfortabila cu o singura mana dar si cu doua mani (un lucru preferat de utilizatoriid e Blackberry), iar lungimea ii confera in sfarsit posibilitatea parcurgerii facile unui document sau pagini de web precum si vizionarea in conditii foarte bune a inregistrarilor video (lucru care pana acum era pt utilizatorii BB un motiv de invidie fata de utilizatorii altor smartphone-uri…).

Camera & Video:

Camera foto principala este una de 8Mpx si cea secundara de 2Mpx.
Cea principala este montata in partea din dreapta sus a terminalului si este ajutata si de un flash LED.

Calitatea imaginii este undeva inspre nota 8. In conditii de lumina buna se descurca onorabil, insa cand avem prea multa lumina culorile tind sa devina mai albicioase, iar cand e prea putina lumina, chiar si ajutata de flash rezultatele nu sunt tocmai multumitoare. Este insa o camera decenta, functii precum tap to shot (apesi oriunde pe ecrans si poza se realizeaza instantaneu), iar functia de focus manual este si ea foarte buna(practic pui focusul oriunde vrei tu, si se descurca foarte bine cand e vorba mai ales de macro). Imi place de asemenea faptul ca pot folosi oricare din cele doua butoane ca sa realizez o fotografie, si exista si un editor foto minimal inclus in sistemul de operare. Zoom-ul se realizeaza cat se poate de natural, prin pinch to zoom.

Insa ce e cu adevarat extraordinar pentru partea de Foto a camerei este functia de time shift. Cu aceasta poti realiza o serie de fotografii intr-un timp foarte scurt si e ideala pentru fotografiile ce includ portrete, caci soft-ul detecteaza automat fetele si poti apasa pe ele pentru a le “misca in timp” inainte si inapoi si astfel poti sa alegi cadrul perfect cand toata lumea are ochii deschisi. Si tot acest feature se realizeaza foarte rapid, o fotografie ce include aceste alte fotografii dureaza 1,5 secunde iar editarea se realizeaza si ea foarte rapid.?

Pe partea de video camera realizeaza video-uri in format full HD (1080p) si calitatea este foarte buna(atat video cat si audio). Putem realiza fotografii in timp ce filmam cu ajutorul Tap to Shot, iar zoom-ul se realizeaza tot prin pinch ca la fotografii. Telefonul vine cu un program numit Story Maker cu care poti realiza video-uri foarte interesante, formate din compilatii de fotografii, filme realizate cu telefonul si muzica. Este foarte bun atunci cand vrei sa realizezi ceva foarte frumos si foarte rapid ca sa iti aduci aminte de o excursie cu prietenii sau de alte momente de acest fel.

Performantele camerei puteau fi cu siguranta mai bune. Lentile de o calitate mai buna, mai largi ca sa putem suprinde putin mai mult, si performanta mai buna in conditii de iluminare extreme(prea multa sau prea putina lumina).

Performanta procesorului:

Procesorul e o componenta foarte importanta a OS-ului, care alaturi de chipset-ul video si sistemul de operare construiesc experienta cu utilizatorul.

Procesorul folosit pe Z10 este un dual-core tactat la 1,5 Ghz, care alaturi de 2 GB de RAM trag inainte noul sistem de operare cu multa viteza.?

Aceasta configuratie ajuta telefonul sa ofere un raspuns foarte rapid la comenzile utilizatorului, neresimtind nici un fel de lag in utilizarea mea. Aplicatiile insa nu sunt atat de rapid incarcate, insa surprinzator comutarea intre aplicatia activa si HUB sau iesirea din aplicatie se realizeaza imediat. Aplicatiile ajutate fiind de acest procesor performant ruleaza foarte rapid si fluent, iar video-urile pe YouTube sau oricare alta platforma de video sharing(am testat si Vplay si se misca foarte bine) se vad clar si fara nici un fel de blocare.

Nimic contra aici, caci toata experienta a fost foarte fluida si lipsita de orice fel de incidente.

User Interface / Usability:

Interfata acestui telefon este una foarte placuta, mai ales ca am mai avut o experienta anterioara cu BB.

Navigarea prin aplicatii este una fluida. Dupa putin timp pentru familiarizare, iti da seama ca ai totul la indemana. Pot spuna ca telefonul organizeaza totul pe capitole. BB HUB este o aplcatie foarte buna, iti tine tot istoricul (mail-uri, apeluri, retele de socializare) la indemana.
Navigarea se face prin miscari de la dreapta la stanga si invers. Un fel de back and forward.
Ecranul in care gasesti aplicatiile minimizate te ajuta sa-ti reiei mai repede lucrul de unde ai fost intrerupt.
Navigarea prin meniu iti lasa mpresia ca rasfoesti o carte.
In general display-ul raspunde bine.
O mica problema cu partea de jos a display-ului (logo).
In acea parte, cand este folosita pentru a minimiza aplicatiile, am constatat un raspuns mai greoi, fiind nevoit sa repet de mai multe ori acea miscare.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s